«Золота осінь», чи – «Осінь крізь завісу диму…»?

Осінь. Чудова пора, яку так люблять описувати поети. Пофарбовані у яскраві кольори дерева,  легкий вітерець, що гойдає гіллям, наче заколисуючи його. Але інколи вітер, ніби пустуючи, налітає на дерева, і зриває з них  листя, щедро встеляючи ним землю під ногами.   Жоден  художник  у світі не може передати всю палітру кольорів, що є у цього килима. Жоден композитор не може передати неповторний шепіт листя під нашими ногами. Опале листя – користь для творчих людей, бо це дає натхнення, нові ідеї, враження. Також опале листя дуже люблять діти, закохані, молоді дівчата, особливо всі люблять фотографуватися. Отож, опале листя – це велика насолода для романтиків, художників.  Листя, що обпадає восени з дерев, – не сміття. Розкладаючись в ґрунті, вони додають в неї мінеральні і органічні речовини, накопичені за літо. Лісова підстилка – фабрика по виготовленню лісового ґрунту, що живить дерева і що оберігає їх здоров’я.

А чи знаєте, Ви, шановні жителі Новоселиччини, чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави? А ми, учні 6-В класу разом із вчителем біології та класним керівником Я.В. Дисар провели міні-дослідження, опрацювали наукові видання і дізналися, шо шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги.

  • При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму.
  • До його складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук, а також діоксини та діоксани – одні з найотруйніших речовин для людини.
  • Потрапляючі в людський організм, ці сполуки пригнічують імунну систему, руйнують гормони і вітаміни, створюють сприятливі умови для утворення злоякісних новоутворень
  • Їдкий дим від спалювання осіннього листя особливо небезпечний для дітей, у яких чутлива імунна система, літніх людей, які мають серцево-судинні, алергічні захворювання та проблеми дихальних шляхів, особливо астматиків.
  • Спалювання листя – шкода для довкілля, тому що згоряння листя призводить до загибелі мікроорганізмів в ґрунті, сповільнює відновлення ґрунту.

 

Ми, учні 6-В класу Новоселицького ліцею, закликаємо всіх учнів, батьків, педагогів та жителів Новоселиччини!

 1.Не спалюйте листя і залишки сухої трави– це небезпечно з екологічної точки зору, оскільки всі накопичені токсичні речовини потрапляють в повітря.

 2.Спалювання сміття, зокрема листя, в межах населеного пункту заборонено.

  1. Краще зробити компостні ями для утворення органічного добрива.
  2. Бережіть власне здоров’я та турбуйтесь про здоров’я Ваших нащадків.
  3. Любіть своє місто, бережіть природу!

 

 Стурбовані за екологію нашого міста учні 6-В класу Новоселицького ліцею №1

 

 

Залишити відповідь

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Назва *
E-mail *
Сайт